Date : 18/1/2009
Venue : Taman Tasik Perdana, Kuala Lumpur
Distance : 30km
Timing : 3:24

Ni 1st time aku masuk GE 30km. Last year aku masuk 20km jer. Ok, let’s get on to the business.

Pagi tu kul 5.30am aku dah sampai kat tasik perdana. Lepak2 ngan ipar2 aku. Race kali ni aku tak nervous langsung. Rileks ajer. Badan pon dah cukup panas. Maybe sbb mkn kambing panggang kat Ulu Tamu mlm td kot.. hehehe.. Selamber jer mkn kambing sblm race.

Race for 30km category started at 6:15am. Mcm tahun lepas, start2 jer dah naik bukit. Tp tak rasa sengsara sgt bukit ni sbb lari in a close pack, energy byk lagi.

1st water station aku dah isap power gel. Padahal baru 30min aku lari. Lantak laa.. takut next water station jauh plak.

So far, larian aku takde masalah. All system went perfectly. Hehehe. Larian 30km & 20km split dekat u-turn depan Martrade. 30km kari terus sampai ke Tmn Sri Hartamas, ikut mcm jln tahun lepas.

Turun naik bukit, perghhh.. tak habis2 bukit. Dah ler bukit panjang2 plak tu. Adeh… namun, aku tetap maintain pace aku. “Jgn follow pace org lain”, bisik ku kpd diriku sendiri.

Diam tak diam, aku dah cecah separuh jalan. Power bar hulurkan satu Power gel, tak jauh pastu ada water station. Cepat2 telan Power Gel & grab air beberapa cawan. Fuhhhh …. terasa energy boost!.

Continued my run. Selisih ngan Alang kat depan Plaza Damas. He’s on the other side of the road. Go steady alang at your own pace. Asalkan sampai.

Next water station kat LHDN. Naik bukit lagi. Ingatkan terus turun ker Jln Duta. Menyumpah aku di dlm hati.

Cecah Jln Duta jer, nampak route marker, 22km. Hmmm.. lagi 8km. Tak jauh dah tu. Lari ikut Bukit Tunku lagi, tp ikut jln yg mendatar plak. Kira ok lah, bleh maintain pace. Lepas Komuter Bank Negara tu, ingatkan turun ke kiri menghala ke Padang Merbok. Rupanya ikut kanan menghala ke JKR. Adusss.. bukit lagi. Menyumpah dlm hati lagi.

Lari sampai simpang ke istana hinggap Sultan Selangor. Kat situ dah tak bleh tahan dah. Betis dah keras. Aku pon tanpa segan silu berjalan. Tak larat dah nak lari. Road marker menunjukkan 28km. 50m lepas tu aku lari balik. Lantak laaa… aku kene habiskan below 3:30. Tu target aku.

Good run
Good run

Sblm sampai finishing line, tgh aku plak rasa mcm nak cramp. Dah terpusing2 dah jari aku. Pelik aku. Tak pernah kene camni. Aku goncang2 tgn aku, tak ok gak. Aku teruskan larian dgn tgn & jari aku yg dah nak terpusing. Finally aku cecah finishing line. Timing 3:24. Alhamdulillah, below 3:30. Pegi pulang championchip, amik finisher’s medal. Tahun ni ada extra. Finsher’s T-shirt. Perghhh.. cantik aaa… Thanks GE. Bangga aku dpt finisher’s t-shirt, biarpun hanya 30km. hehehe.

Secara keseluruhannya, larian ni memang best, perfomance aku best, walaupon tak cukup training. Penganjuran pon bagus. Cekap. Keep up the good work GE!!!

C yaa next in the next GE!!!

(pics later)

2 thoughts on “Great Eastern 30km 2009

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *